Watertappunt Mienlift

Bij het watertappunt in Landhorst denkt men in de mijnstreek in Zuid-Limburg aangekomen te zijn. We zien een hoge stellage met bovenop twee wielen waar kabels overheen naar beneden lopen, als zijn het de middelen om een lift in werking te stellen. Als er dan boven ook nog een pikhouweel en een hamer zijn afgebeeld kan de veronderstelling alleen maar bevestigd worden.

De passant vraagt zich af wat Landhorst met de mijnstreek in Limburg te maken heeft. Dat is meer dan menig bezoeker denkt.

In de jaren dertig van de vorige eeuw waarin de mijnen in Limburg een delfstoffenleverancier waren voor de energiebehoefte in Nederland, zoals dat later met het aardgas in Groningen zou zijn, werd het hout van de daarvoor geplante bossen gebruikt om de mijnen van het benodigde stuthout te voorzien. Het hout van vooral de grove den en ander naaldhout was zeer geschikt voor stuthout in de mijnen. Het hout van deze bomen heeft een goede vastheid, maar belangrijker is dat het bij eventueel doorbuigen een duidelijk krakend geluid laat horen. Dat was zeer belangrijk voor de mijnwerkers die in de nauwe mijngangen, gestut door deze naaldhouten palen, bij gevaar van instorting eerst het krakend geluid van de palen hoorden, hetgeen een goede waarschuwing was om zo snel mogelijk van die gevaarlijke plek weg te gaan en de nodige maatregelen nemen om erger te voorkomen. Omdat het hout van deze bossen voor het stuthout van de Staatsmijnen werd gebruikt kregen deze bossen ook de naam “Staatsbossen”. Het hout van de Staatsbossen bij Landhorst werd voor de Staatsmijnen gebruikt en vandaar dat dit watertappunt de vorm heeft gekregen van een bovengrondse liftkoker met de symbolen van de mijnwerkers als de pikhouweel en de hamer.

Terug

Locatie

Landhorst

Graag wat meer informatie?

Vul hieronder de gegevens in, en wij nemen contact met je op!

Partner van Natuurlijk Sint Anthonis