Landgoed de Slink

Slink is afgeleid van Slenk en betekent een verzakte laagte. Deze gegidste wandeling voert door een gebied dat tot 1900 nog tot de ontoegankelijke Peel behoorde. Begin vorige eeuw werd de woeste grond met een oppervlakte van 1.050 ha. rond het huidige landgoed Bronlaak door de toenmalige gemeente Oploo, die krap bij kas zat, verkocht aan de broers Adam en Jan-Berend Roelvink voor betrekkelijk weinig geld.

In opdracht van Adam Roelvink heeft de beroemde architect Leonard Springer op de Groote Slink een prachtig park in Engelse landschapsstijl aangelegd. De villa (foto) die Adam liet bouwen heette ooit Groote Slink maar werd later Bronlaak genoemd. Vanuit deze villa lopen twee zichtassen in de vorm van kaarsrechte lanen. De één heet de Long Walk en de ander de Düsseldorfer Allee. De laatste is een kopie van de Königsallee in Düsseldorf, toen een statige laan, nu een drukke winkelstraat. Zowel de lengte van de laan als de afstanden tussen de bomen zijn gelijk aan die van het Duitse voorbeeld. De bomen zijn Inlandse eiken.

Ook werden er een aantal wandelpaden aangelegd en in de buurt van de vijver een theehuis en een ijskelder gebouwd. Er zijn veel loof- en naaldbomen aangeplant die het geheel tot een zeer aantrekkelijk park vormden Jan-Berend richtte zijn landgoed, de Bunthorst, veel strakker in. Met rechthoekige akkers, bosvakken en strakke lanen met Amerikaanse eiken. Beide gebieden hebben hun eigen charme.

Terug

Locatie

Gemertseweg 36
Oploo
Nederland

Graag wat meer informatie?

Vul hieronder de gegevens in, en wij nemen contact met je op!

Partner van Natuurlijk Sint Anthonis