Watertappunt ’t Waterkruuske

Buurtschap De Walsert behoorde tot 1994 bij het kerkdorp Rijkevoort en tot de gemeente Wanroij. Na de fusie van gemeente Oploo c.a. en gemeente Wanroij tot de nieuwe gemeente Sint Anthonis, werd Rijkevoort aan de gemeente Boxmeer toegevoegd. De inwoners van buurtschap De Walsert gaven aan zich meer, mede gezien de geografische ligging, bij gemeente Sint Anthonis betrokken te voelen. Vandaar dat het buurtschap onder de officiële naam Rijkevoort-De Walsert nu bij de gemeente Sint Anthonis hoort.

De inwoners van het buurtschap zijn actief om hun  gemeenschapsgevoel te bevorderen en men nam in 2017 het initiatief om een kapel te bouwen. Deze Mariakapel kwam door goede samenwerking van de inwoners tot stand. Toen er sprake was van watertappunten in de gemeente Sint Anthonis gaven de buurtbewoners aan graag een dergelijk watertappunt in hun buurtschap te hebben. Een geschikte plaats bij de kapel werd al gauw gevonden en Juul Baltussen kwam met het idee om bij een kapel een toren met een kruis als watertappunt te maken. In dit geval een losstaande toren van het hoofdgebouw. Een dergelijk idee wordt in Italië een campanile genoemd. Een zeer beroemde campanile is de toren van Pisa, mede om zijn scheve stand. De toren van De Walsert mag recht blijven om recht te doen aan zijn functie, namelijk om watertappunt te zijn. Juul heeft nog wel de hoop dat dit watertappunt dicht bij de kapel mogelijk wijwater zal gaan geven, hetgeen de dorstige passant nog meer energie en hemels gevoel zal geven dan gebruikelijk.

De kleur van de toren komt overeen met een historisch aspect van het  buurtschap. In de tweede helft van de 19e eeuw werd op het broekland van De Walsert op industriële wijze broekstenen gedolven die met paard en kar over een smalspoor naar Beugen werden getransporteerd. Daar werden de broekstenen in een schip geladen en over de Maas naar Tegelen vervoerd waar ze in een ijzergieterij gesmolten werden om er gietijzeren producten van te maken. De kleur van deze broekstenen was en is de roestkleur van ijzer en deze kleur zit ook in het cortenstaal dat de kunstsmid heeft gebruikt. In de toren heeft de kunstenaar ook een ruimte achter een gotisch raampje gecreëerd om vogels de gelegenheid te geven daar een nest te bouwen zodat een vruchtbare toren ook tot de mogelijkheden behoort, mits uiteraard de torenvalk of kerkuil de jonge vogels daar met rust laat.

Terug

Locatie

Rijkevoort – De Walsert

Graag wat meer informatie?

Vul hieronder de gegevens in, en wij nemen contact met je op!

Partner van Natuurlijk Sint Anthonis