Watertappunt d´n Uul

Stevensbeek begon als Landgoed “Lactaria” in 1910 met een grote modelboerderij. In 1934 kreeg het de naam Stevensbeek in verband met de toenmalige burgemeester P. Stevens van gemeente Sambeek die van Lactaria een nieuw kerkdorp wilde maken.

Voor de modelboerderij werden de zusters Dominicanessen van Bethanië uit Venlo als nieuwe eigenaars gevonden. De zusters verbouwden de modelboerderij tot een klooster. Daarbij werd overeengekomen een deel van de koestal beschikbaar te stellen voor de kapel van het dorp. Op de grond rondom de voormalige modelboerderij werden o.a. de onder justitieel toezicht geplaatste meisjes en vrouwen te werk gesteld. De meisjes en vrouwen kregen bovendien onderwijs en daarmee startte het onderwijs in Stevensbeek. Deze vorm van onderwijs zou zich later ontwikkelen tot het speciaal onderwijs in De Korenaer”.

Tijdens de verbouwing van de modelboerderij tot klooster meldden zich ook de paters van het Allerheiligste Sacrament uit Brakkenstein bij Nijmegen voor de bouw van een juvenaat als begin van een seminarie en tevens een boerderij om in hun onderhoud te kunnen voorzien. Op deze wijze kreeg Stevensbeek met een andere onderwijsvorm in het klooster Eymardville te maken. In 1941 werd de lagere school in gebruik genomen, zodat de kinderen niet meer met de bus naar Sambeek gebracht hoefden te worden. Het onderwijs werd nogmaals uitgebreid toen in 1959 de broeders van De La Salle” zich in villa Boschlust vestigden en een groot jongensinternaat op de grond van de toenmalige gemeente Vierlingsbeek bouwden. Door ontwikkelingen in de samenleving verdween later het internaat, het religieuze pater- en zusterleven werd minimaal en om het voortgezet onderwijs voor niet-internaat leerlingen mogelijk te maken werden er houten barakken aan de Kloosterstraat gebouwd.

Na de fusie met de RK Meisjes-ULO, Huishoudschool en Landbouwschool uit Sint Anthonis bouwde men later een geheel nieuwe school aan de Stevensbeekseweg en op de plaats van het gesloopte klooster Eymardville kwam met behoud van de kapel aan de Kloosterstraat een dependance en ging als scholengemeenschap Stevensbeek verder. Met de bouw van een locatie in Boxmeer werd de naam Metameer voor het totale onderwijsgebeuren aangenomen.

Met het genoemde onderwijsverleden kwam kunstsmid Juul Baltussen tot het idee van een uil in Stevensbeek aan de Pater Eijmardstraat. De uil als begeleider van Pallas Athena, godin van de wijsheid en kunst in de klassieke oudheid. Zo’n uil past in het onderwijsdorp Stevensbeek. Als de uil dan ook nog een vierkante academische baret draagt én een bril, terwijl zijn blik al zo scherp is, -zelfs ’s nachts-, dan heeft deze uil toch wel de uitstraling van een uiterst slim en scherp ziend wezen. Hopelijk zal zijn drinkwater de dorstige passant eveneens met deze gaven begunstigen.

Terug

Locatie

Stevensbeek

Graag wat meer informatie?

Vul hieronder de gegevens in, en wij nemen contact met je op!

Partner van Natuurlijk Sint Anthonis