Watertappunt d’n Haan

In Ledeacker zag kunstenaar Juul Baltussen op de locatie aan de Dorpsstraat waar het watertappunt zou komen, de haan van de kerktoren en de haan in zijn beeld van het dorpsmonument “ Aan de oever van ’t Leecke” op het kerkplein.

Driemaal is scheepsrecht om de haan koning te laten kraaien, want je kunt als inwoner van Ledeacker trots zijn op de haan. De hanen wordt al sinds zeer lange tijd als naam voor de inwoners van Ledeacker gebruikt. Waar deze naamgeving vandaan komt is niet precies bekend, maar een aannemelijk verhaal werd gevonden in een oude tekst. In deze beschrijving handelde het over de zichtbaarheid van Ledeacker en haar bewoners vanuit het perspectief van de inwoners van Wanroij. Destijds was de Lamperse heide nog woeste grond met een karrespoor ongeveer op de plaats van de huidige verharde Sint Anthonisweg. Het grote en zware vervoer vanuit Wanroij naar Ledeacker vond plaats via Lamperen en de Hoenderstraat. De Lamperse heide met struikheide en hier en daar een berkenboom was, zoals nu nog zichtbaar, een bolle akker. Vanuit Wanroij kon men daardoor van Ledeacker alleen de kerktoren zien met daar boven op een haan.

De kapel en later de kerk van Ledeacker wordt al sinds 1414 genoemd en voor de reformatie hadden de katholieke kerken op hun toren een haan staan met de symbolische betekenis van een nieuw begin. Zoals de haan met zijn gekraai een nieuwe dag aankondigt werd dat symbolisch gezien als een nieuw begin als christen in het aardse leven. Als men dan over de bewoners van Ledeacker sprak, gaf men te kennen dat dat de mensen waren die bij de zichtbare kerktorenhaan woonden en als zodanig zou de naam de hanen voor de inwoners van Ledeacker ontstaan zijn. Geen bijnaam, geen scheldnaam, puur als aanduiding van het vanuit Wanroij zichtbare deel van Ledeacker met haar bewoners.

Ledeacker maakt ook gebruik van deze geuzennaam, want we zien de haan terug in de naam van de carnavalsvereniging en op de dorpsvlag. Vandaar is het begrijpelijk dat er voor het watertappunt in Ledeacker aan een haan is gedacht. Een trotse haan, met de borst vooruit en in een luid kraaiende houding, zorgt voor een koele verfrissing voor de dorstige passant. Niet dat dit Lekerse water dient te leiden tot hanengedrag, want de haan kraait koning als zijn hen niet thuis is. Bovendien is water gezond en hoeft niet bij te dragen aan corpulentie. Een toepasselijk gezegde daarover luidt: een goede haan is niet vet. Dus wees er als de kippen bij om het frisse water tot je te nemen en je kiplekker te voelen.

Terug

Locatie

Ledeacker

Graag wat meer informatie?

Vul hieronder de gegevens in, en wij nemen contact met je op!

Partner van Natuurlijk Sint Anthonis